Kesällä ilma hellii ihoa, mutta auringossa piilee myös vaara

20.06.2023

Ensimerkit kesän saapumisesta hellivät sekä mieltä että kehoa. Talven kuivuuden ja tuiskujen runtelema iho nauttii lisääntyvästä kosteudesta ja paksujen talvivaatteiden siirtyminen varastoon tekee hyvää myös kasvojen iholle.

Samalla kuitenkin aurinko rasittaa ihoa, lisää pigmenttiä ja aiheuttaa ikääntymistä. Kesällä etenkin aurinkorasvan käyttöön tulee kiinnittää huomiota. 


Olen ihonhoitoihin ja esteettisiin hoitoihin perehtynyt sairaanhoitaja Elina Lähdetie ja tässä artikkelissa ja alla olevalla videollani, annan vinkkejä ihon onnistuneeseen hoitoon kesäaikaan.


Kesäilma kosteuttaa, mutta aurinko rasittaa ihoa

Kesän tullen lämpimät kelit ja kukoistava luonto houkuttelevat nauttimaan auringosta kylmän talven jälkeen. Vietämme aikaa veden äärellä veneillä ja rannalla hiekassa makoillen. Kun pitkän päivän viettää ulkona, on aurinkorasvan oikeanlainen käyttö tärkeää.

"Aurinkorasvaa tulee lisätä iholle säännöllisesti pitkin päivää, sillä ihana aurinko on samalla katala ystävä." 

Se pigmentoi ihoa ja saa sen vanhenemaan - aurinko kuivattaa ihoa sisäisesti ja turmelee kollageenia. Huolella valittu aurinkorasva onneksi ehkäisee auringon vaikutusta ihoon ja hidastaa ongelmien syntymistä. Suoranaista auringonottoa en voi suositella kenellekään missään hetkessä ja onkin viisasta sijoittaa laadukkaan aurinkosuojan lisäksi hattuun. "Ikääntyvän ihon hoito tulee aloittaa jo kolmekymppisenä"

Helteiden aikaan myös veden juominen on tärkeää. Vesi ravitsee ihoa ja kosteuttaa sitä sisältäpäin. Yhdessä huolellisesti valittujen ihonhoitotuotteiden kanssa se saa ihosi hehkumaan.

Kesän tullen raskaat kosteusvoiteet saavat jäädä

Kesällä ilmankosteuden kasvaessa iho tarvitsee luonnollisesti vähemmän kosteutusta kuin talvella. Aivan täysin kosteutusta ei kuitenkaan kesälläkään voi unohtaa, sillä aurinko, tuuli, uiminen ja hiekka kuivattavat ihoa. Myös hikoillessa iho menettää kosteuttaan.

Toisille riittää kesällä pelkkä seerumi pitämään huolta ihon kosteuttamisesta. 

"Heidän, joiden iho kosteusvoidetta kaipaa, kannattaa vaihtaa talvinen voide kevyempään."

Loppukesästä ja syksyn lehtien ilmestyessä puihin on puolestaan jälleen aika siirtyä pikkuhiljaa kohti talvisia ihonhoitorutiineja. Tärkeintä on oppia kuuntelemaan omaan ihoa ja tarjota sille juuri sellaista hoitoa, jota se kulloinkin tarvitsee"Talvella ihoa uhkaa kuiva ilma - muista tarkistaa ihonhoitorutiinisi"

Elina Lähdetie

Sairaanhoitaja

Olen esteettisiin ihon hoitoihin erikoistunut ja kouluttautunut sairaanhoitaja. Hoitosuositukset ja -ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon ja säännölliseen kouluttautumiseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Teen monipuolisesti hoitoja niin iho-ongelmien rauhoittamiseen kuin ikääntymismuutosten ennaltaehkäisyyn. 

Lisätietoa taustastani ja erilaisista hoitovaihtoehdoista sekä ajanvaraus By Elina Lähdetie verkkosivuiltani sekä inspiraatiota ja asiakaskokemuksia instagram-tililtäni. Pidän vastaanottoa Helsingin ydinkeskustassa.