Talvella ihoa uhkaa kuiva ilma – muista tarkistaa ihonhoitorutiinisi

20.05.2022

Talven kylmä ja kuiva ilma tulee yleensä kuin varkain. Ihonhoitorituaalimme ovat edelleen kesäajassa, mutta koneellinen lämmitys, patterit ja paukkupakkaset laittavat ihon koville. 

Mikään määrä kosteutta ei tunnu riittävän ja nenänpäähänkin tulee pakkasenpurema. Oikeanlaiset ihonhoitorutiinit ovat kaiken perusta myös talvella.


Olen ihonhoitoihin ja esteettisiin hoitoihin perehtynyt sairaanhoitaja Elina Lähdetie ja tässä artikkelissa ja alla olevalla videollani kerron, kuinka talvi-ihosta tulee huolehtia.


Talvi-iho kaipaa runsaasti kosteutta

Talven saapuessa tuntuu helposti siltä, että kaikki ilma missä olemme on kuivaa. Iho vaatii jatkuvasti lisää kosteutusta, mutta ihonhoidon rutiinit saattavat olla edelleen kesäajassa. Tämä on usein lähtökohta sille, että talvella ihonhoidon kanssa ollaan hieman pulassa.

Talvella ihonhoitotuotteiden valinnassa tulee kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että tuotteet ovat ennen kaikkea riittävän kosteuttavia ja osalle lisäksi myös ravitsevia. 

"Talvella kotihoitorutiinimme kaipaa toisin sanoen usein muutosta."

Osa meistä voi jatkaa tutulla voiteella, mutta täydentää sitä seerumilla, mutta osan iho kaipaa kevyemmän voiteen tilalle tuhdimman voiteen sekä seerumin lisäksi avuksi.

Led-valohoito ja mesoterapia pelastavat kuivan ihon

Kovalla pakkasella iho saattaa ärtyä ja nenään tulla pakkasenpurema. Tällöin apu saattaa löytyä kosteuttavasta hoidosta. Hyviä vaihtoehtoja talvi-ihon hoitoon vastaanotollani ovat mesoterapia sekä kosteuttavat pistoshoidot.  Kerron ihoa kosteuttavista hoidoista tarkemmin artikkelissani: "Ikääntyvän ihon hoito tulee aloittaa jo kolmekymppisenä"

Mikäli mesoterapia jännittää, led-valohoito on erittäin matalan kynnyksen hoitomuoto, jonka avulla pakkasesta kärsinyttä ihoa voidaan hoitaa tehokkaasti. 

"Led-valohoito nopeuttaa solujen tuotantoa ja esimerkiksi vähentää punoitusta."

Ihon kuorintaa ei tule unohtaa talvellakaan

Talvella oman haasteensa ihonhoitoon luo villaiset tuubihuivit sekä korkeat toppatakkien kaulukset. Paksut vaatteet keräävät epäpuhtauksia etenkin leuan alueelle ja pipot taas kerryttävät otsan kohdalle turhaa epäpuhtautta. Talvivaatteet ja -asusteet onkin syytä pitää puhtaana. Mikäli kasvoilla on selkeitä ongelmakohtia, tulee niihin kohdistaa erityistä huomiota ihonhoidossa.

Kun iho alkaa talvella kiristää ja kipuilla, jää kuorinta helposti pois viikoittaisista hoitorutiineista. Kuorinta on kuitenkin tärkeää vuodenajasta riippumatta, jotta tarkkaan valitut tuotteet pääsevät vaikuttamaan ihoon toivotulla tavalla. Kiristyksen tunne ja hilseily ovat merkki kuivuudesta.

Kesän saapuessa saamme nauttia kosteudesta, mutta samalla liiallinen aurinko esimerkiksi pigmentoi ja ikäännyttää ihoa. Tästä lisää kerron artikkelissani "Kesällä ilma hellii ihoa, mutta auringossa piilee myös vaara". 


Videollani kerron lisää talvi-ihon oikeanlaisesta hoidosta.

Elina Lähdetie

Sairaanhoitaja

Olen esteettisiin ihon hoitoihin erikoistunut ja kouluttautunut sairaanhoitaja. Hoitosuositukset ja -ratkaisut perustuvat tutkittuun tietoon ja säännölliseen kouluttautumiseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Teen monipuolisesti hoitoja niin iho-ongelmien rauhoittamiseen kuin ikääntymismuutosten ennaltaehkäisyyn. 

Lisätietoa taustastani ja erilaisista hoitovaihtoehdoista sekä ajanvaraus By Elina Lähdetie verkkosivuiltani sekä inspiraatiota ja asiakaskokemuksia instagram-tililtäni. Pidän vastaanottoa Helsingin ydinkeskustassa.