Korvakirurgin vastaanotolla saa apua kuulo-ongelmiin tai korvatulehduskierteeseen

15.07.2022

Korvakirurgialla voidaan parantaa kuuloa, korjata korviin liittyviä ongelmia tai katkaista lapsen korvatulehdusputki.

Lisää blogiartikkeleita erilaisista toimenpiteistä ja korva-, nenä- ja kurkkutauteihin liittyvistä aiheista, voit lukea täältä.


Olen Jussi Jero, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja lisäksi toimin korvakirurgina. Hoidan potilaita vauvasta vaariin ja korvakirurgin vastaanotolla keskitytään erityisesti kirurgisiin toimenpiteisiin. Korva- nenä- ja kurkkutautien alalla teen toki tutkimuksia ja pieniä ja suuria toimenpiteitä laidasta laitaan. Tässä artikkelissa ja videolla, keskityn kertomaan minkälaisiin vaivoihin ja ongelmiin voi saada apua korvakirurgin vastaanotolla. 


Korvakirurgialla korjataan infektion haittoja ja parannetaan kuuloa

Korvakirurgialla voidaan korjata infektion aiheuttamia haittoja ja parantaa kuuloa. Leikkaushoitoa vaativa tila voi syntyä esimerkiksi kartiolisäkkeen ja välikorvantulehduksen myötä. Kuuloketjun katkokset liittyvät infektion aiheuttamaan tautitilaan ja niiden leikkaushoidolla voidaan parantaa myös kuuloa. 

Myös muut kuulonparannusleikkaukset, kuten sisä- ja välikorvaimplantaatiot, kuuluvat korvakirurgiaan. Videollani kuulonparannusleikkauksista kerron ja piirrän erilaisia toimenpidevaihtoehtoja.

Kolesteatoomassa ihoa kasvaa väärässä paikassa

Harvinaisempi leikkaushoitoa vaativa korvasairaus on kolesteatooma, joka voi aiheutua tärykalvoreiän kautta tai välikorvan alipaineen aiheuttamana. Kyseessä voi olla myös synnynnäinen tila. Kolesteatoomassa välikorvan alueelle kasvaa hilsettä muodostavaa ihokudosta. 

Väärään paikkaan kasvanut iho alkaa lopulta syövyttää kuuloluuketjua ja ympäröiviä luukudoksia. Hoitamattomana tila voi johtaa lopulta kuuroutumiseen.

Korvatulehduskierteen voi katkaista

Yksi itselleni tärkeä osa-alue on lasten korvatulehdukset ja teinkin aiheesta väitöskirjani. Toistuvia korvatulehduksia on mahdollista hoitaa pienellä toimenpiteellä ja kierteeseen kannattaakin hakea ajoissa apua, jotta toistuvat korvatulehdukset eivät vaikeuta perheen arkea turhaan.

Tehokas tapa hoitaa toistuvia välikorvan tulehduksia on asentaa tärykalvoon putki, jonka avulla välikorva saadaan ilmastoitumaan ja kuulo paranemaan. Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos tulehduksia on puolessa vuodessa yli kolme tai vuodessa yli neljä.

Putket kestävät paikallaan noin vuoden. Käyttöikää kuitenkin lyhentävät mahdolliset tulehdukset myös putkien laiton jälkeen. Putkittaminen kuitenkin usein miten katkaisee korvatulehduskierteen ja helpottaa näin sekä lapsen että aikuisten arkea.

Korvien putkittaminen voi tulla kyseeseen myös silloin, kun lapsen liimakorva ei parane. 

Toisessa artikkelissa ja videolla kerron tarkemmin korvien putkittamisesta sekä korvatulehduksista, ja näytän piirtämällä, kuinka tärykalvon reikä tarvittaessa paikataan.

Videollani kerron kerron enemmän työstäni korvakirurgina.

Jussi Jero

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori ja korvakirurgi. Hoidan potilaita vauvasta vaariin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alalla hoidan erilaisia infektioita ja ongelmia, teen tutkimuksia sekä pieniä ja suuri toimenpiteitä. Minulla on laaja osaaminen korvakirurgiasta ja teen toimenpiteitä ja leikkauksia korvien putkituksesta kuulonparannusleikkauksiin. Lisäksi olen perehtynyt kallonpohjan kasvaimien hoitoon. 

Ajan vastaanotolleni voit varata verkkoajanvarauksen kautta Pihlajalinnan lääkärikeskuksiin ja Pikkujätin lastenlääkäriasemalle ja Mehiläisen lääkärikeskuksiin. Leikkauksia teen yksityisissä sairaaloissa.