Onko orgasmi yhtä kuin nautinto? Nämä asiat orgasmista on hyvä tietää

20.06.2022

Seksiä on monenlaista, ja se voi olla nautinnollista myös ilman orgasmia. Kaikille sen saavuttaminen ei välttämättä ole edes oleellista. Toiset taas saattavat kokea sen puuttumisen epätyydyttävänä. 

Orgasmin saavuttaminen saattaa toisinaan vaatia paljon harjoittelua ja uusia tapoja löytää nautintoa. Vaikka sen merkitystä itselle kannattaa pohtia, ei siitä kuitenkaan kannata ottaa paineita.


Olen seksuaaliterapeutti Anna Kolster. Puhun tässä artikkelissa ja alla olevalla videolla orgasmista ja sen merkityksestä seksissä ja parisuhteessa.Oman kehon tuntemus on avain nautintoon

Orgasmi ei ole välttämätön parisuhteessa, jos sen itse kokee nautinnon kannalta epäolennaiseksi. Sen puuttuminen saattaa kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi motivaatioon harrastaa seksiä. Kiinnostusta ei välttämättä löydy niin paljon, jos kokee, ettei seksistä saa täyttä tyydytystä. Samalla on hyvä tiedostaa, että orgasmilla voi olla paljon tarjottavaa omalle nautinnolle ja parisuhteelle.

Jos kumppanin kanssa on harrastettu seksiä aina samalla tavalla, ja toinen osapuoli ei saavuta ikinä orgasmia, ei hän sitä todennäköisesti saavuta jatkossakaan ilman muutoksia. 

"Orgasmin saavuttaminen riippuu kuitenkin paljon siitä, miten hyvin ihminen tuntee oman kehonsa ja sen tuottamat tuntemukset." 

Kun itse tietää, mistä nauttii ja miten voi saada aikaan orgasmin, on nämä asiat paljon helpompi kertoa myös kumppanille. Pari voi näin yhdessä miettiä uudenlaisia tapoja harrastaa seksiä, jotta molemmat voisivat saavuttaa enemmän nautintoa.

On myös hyvä muistaa, että suurin osa naisista ei saa orgasmia pelkässä penetraatiossa, vaan useimmiten siihen tarvitaan myös jonkinlaista klitoriksen hyväilyä. Jos nainen saa orgasmin itsetyydytyksestä, mutta ei kumppanin kanssa, kannattaa hänen miettiä, onko hän tilanteeseen tyytyväinen vai olisiko nautintoa hyvä lähteä kehittämään yhdessä. 

Tutustu lisää aiheeseen artikkelissani "Vinkkejä antoisaan seksielämään"

Orgasmia ei kannata lähteä jahtaamaan

Orgasmi ei liity ainoastaan ihmisen fyysiseen puoleen. Aivot ovat kehomme suurin seksuaalinen elin, ja niiden merkitys orgasmin kannalta on valtava. Kun ihminen tuntee esimerkiksi olevansa turvassa, hän uskaltaa todennäköisemmin kiihottua, unohtaa stressin ja olla hetkessä. 

Tällöin seksi ei ole enää suorittamista vaan irti päästämistä. Etenkin naisille irti päästäminen voi kuitenkin aiheuttaa häpeää. 

Lisää aiheesta artikkelissani "Miten puhun seksielämästämme kumppanilleni"

"Se, uskaltaako heittäytyä ja näyttää kumppanille itsensä sellaisena kuin on, saattaa vaikuttaa orgasmin saantiin." 

Useimmiten peloille ja häpeälle ei ole kuitenkaan tarvetta, koska myös kumppani nauttii siitä, että toinen saa nautintoa. Orgasmista ei kannata ottaa paineita, koska useimmiten sen saavuttaminen muuttuu silloin entistä vaikeammaksi. 

Kehossamme on kuitenkin valtava potentiaali nautintoon, ja naisen kehon on vielä orgastisempi kuin miehen. Kun häpeän ja pelkojen yli pääsee, on molemmilla osapuolilla mahdollisuus saada entistä enemmän nautintoa.

Anna Kolster

Seksuaaliterapeutti

Työskentelen mielellään sekä parien että yksilöiden kanssa. Voit tulla juttelemaan kanssani kaikenlaisissa ihmissuhteiden haasteissa. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden kandidaatti, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), seksuaalikasvattaja, työnohjaaja sekä olen käynyt useita erilaisia ohjaajakoulutuksia. Lisätietoja taustastani voit lukea Sparks & Emotion -verkkosivulta

Ajan vastaanotolleni voit varata Sexpon terapiapalvelujen verkkoajanvarauksen kautta.