Miten puhun seksielämästämme kumppanilleni?

26.06.2022

Seksistä puhuminen jopa sen läheisimmän ihmisen kanssa voi tuntua joskus ylitsepääsemättömän vaikealta. Siitä keskusteleminen, vaikka kaikki sujuisikin hyvin, on kuitenkin erittäin tärkeää. 

Kumppani ei välttämättä tiedä tai huomaa, jos toinen on jostain syystä tyytymätön. Toisaalta myös hänellä itsellään voi olla asioita, joita haluaisi muuttaa, mutta ei vain osaa ottaa niitä puheeksi. Jotta kynnys ei nouse liian korkeaksi, on muutamia asioita, joiden avulla keskusteluun voi valmistautua.


Olen seksuaaliterapeutti ja seksuaalikasvattaja Anna Kolster. Tässä artikkelissa kerron, millä tavalla seksistä voi puhua kumppanin kanssa ja mitä asioita kannattaa muistaa, jotta keskusteluyhteys säilyy jatkossakin.


Valitse oikea paikka ja aika

Seksistä puhumisen vaikeus johtuu osittain kasvatuksestamme ja siitä, ettei meitä ole opetettu puhumaan seksiin liittyvistä asioista. Toisaalta keskustelun vähäisyys voi myös liittyä siihen, että seksi koetaan erityisen intiiminä ja henkilökohtaisena asiana.

Siihen liittyvistä syvistä tuntemuksista voi olla tällöin vaikea puhua edes omalle kumppanille. Monelle seksistä puhuminen ei edes tunnu tarpeelliselta, jos parisuhteessa ja makuuhuoneessa kaikki sujuu hyvin. Kuitenkin myös tällöin voi olla hyvä keskustella seksin herättämistä ajatuksista. 

"Kumppanille olisi vähintään hyvä kertoa, mitkä asiat tuottavat enemmän nautintoa ja mitkä vähemmän."

Yleensä seksi nousee puheenaiheeksi silloin, kun toinen tai molemmat parisuhteen osapuolet kokevat, että jotain pitää muuttaa. Toinen tai kumpikaan ei esimerkiksi nauti tarpeeksi seksistä, tai haasteena voi olla vain jokin muu seksiin liittyvä yksittäinen asia. Monet miettivät tässä vaiheessa, miten asiasta voi puhua kumppanille loukkaamatta tätä. 

Seksiin liittyy monia tunteita ja ajatuksia, ja siitä puhuttaessa kannattaa olla erityisen hienovarainen. Etenkin jos seksistä ei olla aiemmin puhuttu. Tutustu lisää aiheeseen artikkelissani "Vinkkejä antoisaan seksielämään"

Ole rehellinen, mutta älä keskity negatiiviseen

Ensimmäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä on se, että seksistä puhumiselle on oma aikansa ja paikkansa. Huolia tai ongelmia ei kannata lähteä puimaan makuuhuoneessa. Oli kyse sitten seksin vähyydestä tai tekniikasta, kumppanin on hyvä tietää, mikä tai mitkä asiat seksissä ehkä herättävät huolta tai vaivaavat toista. 

Voit lukea orgasmin tärkeydestä artikkelissani .

"Tärkeintä on, että keskustelua ei aloita moittimalla kumppania tai tuomalla esiin ainoastaan huolia." 

Useimmat kokevat tällaisen syyttelyn erittäin loukkaavana, ja keskustelun sijaan he usein puolustautuvat tai vetäytyvät keskustelusta. Tämä ei useinkaan johda tilanteeseen, jossa kumppanin kanssa voi avoimesti keskustella yhteisen seksielämän parantamisesta.

Kun omat ajatukset tuo esiin positiivisen kautta, ovat mahdollisuudet keskustelulle hyvät. Valehtelukaan ei tietenkään kannata, koska kumppani useimmiten huomaa, jos toinen on vilpillinen. Omista toiveista ja kiinnostuksista kertominen antaa kumppanille kuitenkin paljon enemmän työkaluja kuin pelkkien ongelmien tai haasteiden läpikäyminen. Samalla kumppanilla on myös mahdollisuus tuoda esiin omat huolet tai häneltä voi kysyä, onko hän kenties huomannut samoja haasteita.

Seksistä puhuminen kumppanin kanssa ei välttämättä loppujen lopuksi ole niin vaikeaa. Uudenlainen keskusteluyhteys saattaa auttaa paria löytämään keinoja, joilla he voivat yhdessä saavuttaa aikaisempaa ihanamman ja tyydyttävämmän seksielämän.

Videoltani löydät lisää vinkkejä siihen, miten kumppanin kanssa voi keskustella yhteisen seksielämän hyvistä puolista ja mahdollisista haasteista.

Anna Kolster

Seksuaaliterapeutti

Työskentelen mielellään sekä parien että yksilöiden kanssa. Voit tulla juttelemaan kanssani kaikenlaisissa ihmissuhteiden haasteissa. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden kandidaatti, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), seksuaalikasvattaja, työnohjaaja sekä olen käynyt useita erilaisia ohjaajakoulutuksia. Lisätietoja taustastani voit lukea Sparks & Emotion -verkkosivulta

Ajan vastaanotolleni voit varata Sexpon terapiapalvelujen verkkoajanvarauksen kautta.