Raskausviikko 35
Raskauden aiheuttamat fysiologiset muutokset
Raskaana oleminen on ihmeellistä aikaa. Vaikka takana on jo pian 2 raskautta, niin edelleen kehoni tuntuu mielestäni niin erilaiselta ja välillä suorastaan oudolta.
Raskauden tuomat fyysiset muutokset vaikuttavat koko kehoon. Se ei todellakaan ole vain vatsa, joka kasvaa ja muu keho pysyisi muuttumattomana. Odotusajan muutokset kehossa ovat suuria ja merkittäviä.
Raskaus vaikuttaa kaikkeen, oli sitten kyse fyysisestä tai henkisestä hyvinvoinnista. Raskaushormonit vetävät mielen nopeasti ylös ja yhtä nopeasti alas.
Tunteet ovat välillä niin voimakkaat, että melkein hengästyn vain niistä. Moni asia tuntuu henkisesti normaaliin verrattuna niin paljon vakavammalta. En oikein osaa sanoa, johtuuko tunnemyrskyt ainoastaan raskaushormoneista. Vai onko myös raskausaikana ajatusmaailmani muuttunut, kun kehoni sisällä kasvaa uusi pieni ihminen. Tästä enemmän seuraavien viikkojen blogiteksteissä.
Takaisin fysiologisiin muutoksiin. Raskaus on yksilöllistä ja kaikki naiset varmaan kokevat sen hyvin eri tavalla, mutta myös omat raskaudet etenevät toisistaan eri tavalla. Toki on esimerkiksi fysiologisia muutoksia tai perintötekijöitä, jotka saattavat toistua kaikissa raskauksissa. Mutta näin ei kuitenkaan aina käy, esimerkiksi itselläni oli esikoista odottaessa raskausdiabetes , joka syystä tai toisesta ei tällä kertaa tullut.
Raskauden aikaiset hormonit vaikuttavat myös hiuksiin, kynsiin ja ihoon. Itse olen ollut onnekas, kun raskaushormoneilla on ollut positiivinen vaikutus hiuksiin ja kynsiin, myös iho on pysynyt hyvässä kunnossa. Minulla on normaalisti aika hauraat kynnet, mutta raskauden aikana kynteni ovat todella vahvat. Kasvavat hyvin, eivätkä lohkeile tai taivu.
Hiukset tuntuvat myös hieman paksummilta, mutta ennen kaikkea ne kiiltävät paljon enemmän kuin normaalisti. Olen pariin otteeseen yrittänyt syödä erilaisia biotiinia sisältäviä ravintolisiä. Siinä toivossa, että saisin parannettua kynsien ja etenkin hiusten kasvua ja laatua. Vaikutus on kuitenkin aina ollut niin vähäistä, että niiden käyttö on lopulta jäänyt. Mutta hormonit näköjään hoitavat tehtävän mallikkaasti 😊
Iho raskauden aikana
Monilla ystävilläni on raskauden aikana ollut suuria ongelmia ihonsa kanssa. Epäpuhtaudet, rasvoittuva iho, kuiva hilseilevä iho tai aivan mahdottoman kokoiset finnit ovat olleet haasteina läpi raskauden. Itselläni raskaushormonit ovat enemmän tasapainottaneet ihoa.
Ei ihostani mikään aivan kuultavan upea koskaan ole tullut, mutta aika vähän säätöä ihonhoidon kanssa olen joutunut kokemaan. Muutamia suuria finnipaiseita on toki ilmaantunut, mutta ne ovat olleet lähinnä vartalolla, jolloin niitä on paljon helpompi piilottaa kuin kasvoista.
Apuna itselläni ihonhoitoon liittyvissä rutiineissa ja kotihoidossa on jo monta vuotta ollut ihana Elina Lähdetie. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja perehtynyt jo vuosia ihonhoitoon ja esteettisiin hoitoihin. Raskauden aikana ei välttämättä voi hirveästi ihon käyttäytymiseen vaikuttaa, kun hormonit ottavat vallan.
Mutta kannattaa kuitenkin kurkata, millaista vinkkejä Elina kertoo videollaan "Raskauden aikaiset hormonit sekä hellivät että rasittavat ihoa". Tarkista myös blogiartikkelista, mitä raaka-aineita on hyvä välttää raskauden aikana.
Turvotus, verenkierto, suonikohjut ja peräpukamat...
Viikon 32 blogissa kirjoitin kuinka paljon pelkään turvotusta. Asiaan yritän kiinnittää mahdollisimman paljon huomiota ja käyttää kaikkia konsteja turvotuksen ennaltaehkäisemiseen. Edellisen raskauden viimeisten viikkojen paisumista, en kerta kaikkiaan haluaisi tällä kertaa.
Toki turvotus raskauden viimeisen kolmanneksen aikana on erittäin tavallista. Se johtuu osittain siitä, että raskauden aikana sekä kehon nestemäärä että veren määrä lisääntyy.
Etenkin jalkojen turvotukseen vaikuttaa myös suureksi kasvanut vatsa. Kun raskas kohtu painaa lantion verisuonia, veri ei pääse virtaamaan jaloissa normaalisti. Todella moni kärsiikin raskauden aikana tai sen jälkeen suonikohjuista.
Itselläni ei ole raskauksien aikana ollut suurempia ongelmia suonikohjujen osalta, mutta tukisukat on kyllä minullakin käytössä. Moni ystävistäni on kärsinyt loppuraskauden aikana isoista pullottavista suonista ja inhottavasta paineen tunteesta jaloissa.
Ja valitettavasti suonikohjut eivät yleensä poistu raskauden jälkeen, voivat vain pahentua. Joten jos niistä haluaa päästä eroon, niin suonikohjut vaativat usein jossain vaiheessa kirurgisia hoitotoimenpiteitä. Tuleeko suonikohjuja vai ei, on kaikille yksilöllistä. Mutta niitä voi yrittää ainakin osittain ennaltaehkäistä vähentämällä jalkojen turvotusta.
Kasvanut kohtu painaa myös vatsan suuria verisuonia, jonka seurauksena verenkierto heikkenee ja turvotus lisääntyy, aiheuttaen painetta peräsuoleen. Lisäksi raskaushormonit veltostuttavat lihaksistoa ennen synnytystä. Raskauden vuoksi moni kärsii myös ummetuksesta ja ulostusvaikeuksista.
Ja kun vielä siihen yhdistetään peräsuolen valtimoiden paineen kasvu, se altistaa mahdollisille peräpukamille jo raskauden aikana. Lisätietoa voit lukea esimerkiksi Terveyskylän naistalon sivuilta.
Huh, huh, kaikkea sitä joutuukin kestämään, ei meillä naisilla kyllä helppoa ole...
Onneksi tällä viikolla oli taas vuorossa ihana ja kehoni toimivuutta parantava raskaushieronta. Kävin Janna Rosenqvistin luona ensimmäisen kerran raskaushieronnassa viikolla 33. Kehoni tuntui heti seuraavana päivänä monta kiloa kevyemmältä.
Lantionpohja oli varmaan niin jumissa, että ihan osittain sen vuoksi jalka ei liikkunut yhtä hyvin kuin hieronnan jälkeen. Päätarkoitukseni oli saada kaikki nesteet kiertämään ja ennaltaehkäistä turvotusta. Sen lisäksi tämän kerran jälkeen tuntui, että myös selkä, hartiat, lantionpohja ja jalat ovat paljon vetreämmässä kunnossa kuin ennen hierontaa.