Raskausviikko 28

07.11.2021

Sikiöllä on jo mahdollisuus jäädä henkiin

Raskauden viimeinen kolmannes alkaa, ja ehkä jollain tavalla voin hieman huokaista helpotuksesta. Mikäli synnytys nyt käynnistyisi, olisi sikiöllä jo melko hyvät mahdollisuudet jäädä henkiin ja selvitä keskosena.

Osiossa "Minun tarinoita" löydät erään äidin kertomuksen, jonka kolmas vauva syntyi viikolla 33. 


Raskausviikko 28
Raskausviikko 28

Luen sikiön kehityksestä eri lähteistä ja palautan mieleeni, mitä raskauden viimeinen kolmannes tarkoittaa. Kun sikiön elintoiminnot ovat kypsyneet, ne valmistautuvat toimimaan omillaan syntymän jälkeen, ja sen vuoksi vauva on jo suurella todennäköisyydellä tässä vaiheessa elinkelpoinen. 

Kuitenkin viimeisen raskauskolmanneksen aikana sikiö kolminkertaistaa painonsa, joten sen olisi hyvä vielä pysyä masussa. On myös väitetty, että tämä uusi kehitysvaihe on äidille psyykkisesti irrottautumisvaihe. Omalta osaltani tämä ei ainakaan vielä pidä paikkaansa. Tunnen, että raskautta on vielä todella paljon jäljellä. Ja hyvä näin.

Sikiön nykyinen koko (keskimäärin n. 1,3 kg) ja tuleva painonnousu tarkoittaa kuitenkin lisää haasteita omalle keholleni. Liitoskivut ovat jo alkaneet, ja vanhan sektioarven kohdalla on ihmeellisiä kipuja. Ne säteilevät yhtäkkiä pistävinä nuolina etenkin kiertoliikkeissä. 

Lisäksi vatsalihakset ovat jo aivan sivuilla, ja tuntuu kuin ne olisivat ihan vinksin vonksin. Suurimman osan päivästä pärjään ihan hyvin, mutta välillä ulkoillessa pidempään tai loppupäivästä, otan jo käyttöön raskaustukivyön. Siitä lisää myöhemmin.

Neuvolakäynti 

Tällä viikolla käyn myös viidennen kerran neuvolassa. Painoni on noussut tasaisesti, ja lisäkiloja lähtötilanteeseen on noin 6,5 kg. Se on edelliseen raskauteeni verrattuna paljon vähemmän, ja tilanne vaikuttaa olevan ihan hyvin hallussa. Edellisellä kerralla kärsin raskausdiabeteksesta , joka tällä kertaa ei näytä olevan riesana. Sokerirasituksen tulokset ovat edelleen ihan tarpeeksi hyviä.

Raskausdiabeteksen viitearvot ja omat arvoni:

  • Paastoarvo ≥ 5,3 mmol/l ja oma arvoni 4,7
  • Yhden tunnin arvo ≥ 10,0 mmol/l ja oma arvoni 9,4
  • Kahden tunnin arvo ≥ 8,6 mmol/l ja oman arvoni 6,0

Paastoarvoni oli sama kuin ensimmäisellä kerralla viikolla 15. Ensimmäisen tunnin ja toisen tunnit arvot olivat nousseet merkittävästi, mutta ne olivatkin silloin viikolla 15 super matalat. Ei kuitenkaan hätää, koska arvoni pysyivät tällä kertaa hienosti vielä viitearvojen alapuolella. Tämän jälkeen neuvola ei enää seuraa arvoja, koska tässä raskaudessa minulla ei ole todettu raskausdiabetesta.

Keskustelimme kuitenkin terveydenhoitajan kanssa siitä, kuinka tärkeää on nyt loppuraskauden aikana pysyä tiukassa ruokavaliossa ja pyrkiä liikkumaan mahdollisimman hyvin, jotta sokeriarvot pysyvät maltillisena. Sairastetun raskausdiabeteksen sekä ikäni olisi pitänyt lisätä todennäköisyyttä saada raskausdiabetes myös tässä raskaudessa, mutta näin ei käynyt. 

Kenelläkään ei ole antaa suoraa vastausta, miksi sain raskausdiabeteksen ensimmäisessä raskaudessani, mutta en tällä kertaa. Oma arvioni syyksi on ruokavalio ja maltillinen painonnousu sekä liikunta. Olen paljon aktiivisempi tällä kertaa, koska esikoisen myötä ns. hyötyliikuntaa kertyy niin paljon enemmän.

Tunnen, kuinka kehoni aineenvaihdunta toimii paremmin. En ole samalla tavalla turvonnut, ja vatsakin toimii lähes normaalisti. Verenpaine on myös hyvin hallussa lukemissa 106/65 (viitearvot 120/80). Hemoglobiini on veritankkauksen myötä noussut 122:een, joka alkaa jo olla lähellä lähtöarvojani.

Neuvolakäynnillä valmistaudutaan selkeästi myös tulevaan synnytykseen, sillä keskustelemme perhevalmennuksesta ja synnytystavan arvioinnista. Päätimme palata näihin aiheisiin seuraavalla käynnillä neljän viikon kuluttua. Sikiön sydänäänten lisäksi tällä kertaa mitattiin myös ensimmäistä kertaa kohdunpohjan korkeus, joka on 25 cm.

On se aika vuodesta, että influenssarokotteet ovat ajankohtaisia. Muutaman sairastetun influenssan jälkeen olen itse joka vuosi ottanut joko työnantajan kustantamana tai omalla rahalla kauden influenssarokotteen. Tänä vuonna saan sen ilmaiseksi neuvolasta, koska kuulun raskauden takia THL:n määrittämään riskiryhmään. Lisätietoa THL:n sivuilla raskaana olevien influenssarokotuksista

Raskauden eteneminen kuvana

Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 28
Raskauden eteneminen vatsassa, sikiön kehitys raskausviikolla 28