Synnytysvalmennuksesta hyötyy koko perhe

11.05.2022

Helsingin yksityisessä neuvolassa valmennus on aina yksilöllistä

Synnytys on elämää mullistava kokemus, johon liittyy myös huolta ja pelkoa. Yleensä 30. raskausviikon tienoilla pariskunnat alkavat pohtia, kuinka lapsi saatetaan maailmaa. 

Yksityinen synnytysvalmennus on vaihtoehto, jossa valmennus räätälöidään perheen tarpeiden perusteella. Valmennuksessa on vain yksi perhe kerrallaan.


Olen kätilö Kristiina Laakso ja tässä artikkelissa kerron, miksi synnytysvalmennus on tärkeä sekä synnyttäjälle että tämän kumppanille. Muihin neuvolan palveluihin voit tutustua tästä. 


Synnytystä ei voi harjoitella, mutta siihen on hyvä valmistautua

Synnyttämään ei kannata kenenkään lähteä ilman valmennusta. Vaikka synnytystä ei ole mahdollista harjoitella ennakkoon, tuo synnytysvalmennus varmuutta joskus pelottavaltakin tuntuvaan synnytykseen.

Synnytys ei ole ihmeellinen tai tähtitieteellinen asia, vaan se etenee samalla kaavalla ja on tärkeää tietää, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. 

"Kun tietää, mitä kaikkea synnytys pitää sisällään ja kuinka tilanne etenee, helpottaa myös synnytyspelko."

Synnytysvalmennuksessa käydään läpi monia käytännön asioita

Yksityinen synnytysvalmennus vastaa aina perheen tarpeisiin. Valmennuksessa käydään läpi monia käytännön asioita, jotka on hyvä ymmärtää synnytyksen alkaessa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kipulääkitykseen liittyvät kysymykset.

"Supistukset saattavat tuntua monesta synnytystä odottavasta pelottavilta."

Valmennuksessa saat ohjeita siihen, kuinka kivuliaisiin supistuksiin on hyvä suhtautua ja miten toimia. Esimerkiksi supistusten aikana tärkeintä on muistaa hengittää ja liikkuminen helpottaa kipuja.

Synnytysvalmennuksessa käydään lisäksi läpi monia lapsen maailmaan saapumisen jälkeen vastaan tulevia asioita, kuten imetystä.

Kumppani mukaan synnytysvalmennukseen

Vaikka synnytysvalmennuksessa käydään läpi synnyttäjän oloa helpottavia asioita, on synnytysvalmennukseen osallistumisesta hyötyä myös kumppanille. Synnytyssaliin mukaan tulevan on hyvä tietää, mikä on normaalia synnytyksessä ja mikä ei.

Yksityisen synnytysvalmennuksen kesto riippuu siitä, millaisia tarpeita perheellä on. Toisille riittää 1,5 tunnin tapaaminen, jossa käydään läpi synnytyksen runko ja tapahtumat. 

"Toisinaan taas tapaamisia voi olla useampiakin, mikäli tulevat vanhemmat näin toivovat."

Synnytykseen liittyvää pelkoa voi helpottaa valmennuksella

Synnytykseen liittyvien kysymysten kanssa ei pidä jäädä yksin, sillä apua ja tukea on saatavilla. On luonnollista, että täysin uuden asian edessä pää on täynnä kysymyksiä. Yleensä raskausviikon 30 paikkeilla vanhemmat alkavat jo pohtia, kuinka vauva oikein toimitetaan ulkomaailmaan.

Jos raskaus huolettaa ja haluat saada siitä mahdollisimman paljon irti, kannattaa hakeutua rohkeasti synnytysvalmennukseen. Kaikki synnytysvalmennukseni ovat yksilövalmennuksia, joissa paikalla on yksi perhe kerrallaan. 

Olen vuosien aikana huomannut, että niitä kaikista eniten huolta aiheuttavia kysymyksiä, ei aina ryhmässä uskalla tuoda esille. Se on mielestäni täysin ymmärrettävää, että omia ajatuksiaan haluaa jakaa vain oman perheen ja ammattilasien kanssa.

Synnytyksen jälkeen teen perheen toiveiden mukaan kätilön kotikäyntejä. Tästä voit tutustua tarkemmin, kuinka lapsivuodeajan hoidolla voidaan tukea koko perheen jaksamista 

Videollani kerron, millaista apua yksityisestä synnytysvalmennuksesta on saatavilla, jos synnytys huolettaa sinua tai kumppaniasi.

Kristiina Laakso

Kätilö

Olen erikoissairaanhoitaja ja kätilö. Perustin yksityisen äitiysneuvolatoiminnan Femedan lääkäriaseman tiloihin, jotta voin toimia yhteistyössä gynekologien kanssa ja työssäni hyödyntää monipuolisia laboratoriopalveluja. Koen olevani onnekas kun saan työskennellä nuorten perheiden kanssa. Jokainen raskaana oleva nainen ansaitsee odotusaikana yksilöllisen, asiantuntevan hoidon. Toivon, että asiakkaani tuntevat tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi vastaanottokäyntien päätteeksi. Lisätietoja palvelutarjonnasta ja hinnastosta verkkosivuiltani.