Synnytys ja vauva muuttaa koko perheen arjen

11.05.2022

Hartaan odotuksen jälkeen perheeseen saapuva esikoinen mullistaa koko perheen arjen. Myös kumppani käy läpi synnytyksen, joka on järisyttävä kokemus molemmille.

Olen kätilö Kristiina Laakso. Olen ollut monen vuosikymmenen ajan perheiden tukena raskauden alkumetreiltä asti aina lapsivuodeajan kokemuksiin saakka. Tässä artikkelissa kerron, kuinka lapsivuodeajan hoidolla voidaan tukea koko perheen jaksamista.


Kätilön kotikäynnit tukevat perheen hyvinvointia

Tuoreiden vanhempien on mahdollista tilata oma kätilö omaan kotiinsa. Yksityisillä kotikäynneillä seurataan lapsen vointia ja kehitystä. Vauva punnitaan ja esimerkiksi äitiä neuvotaan imetyksessä.

Käynneillä seurataan myös äidin vointia ja tärkeä osa käyntejä onkin keskustella synnytyskokemuksesta. On tärkeää päästä keskustelemaan tuntemuksistaan ammattilaisen kanssa. 

"Synnytys on aina järisyttävä kokemus ja esikoisen kohdalla kaikki on uutta."

Myös synnyttäneen kumppanin tulee tulla kuulluksi

Synnytyksessä on usein mukana äidin lisäksi myös kumppani, joka käy myös läpi maailmaa mullistavan kokemuksen. Kumppanin ajatuksia ja tunteita ei tule sivuuttaa. Käynneillä lähtökohtani onkin koko perheen kohtaaminen ja tukeminen.

Lapsivuodeaikana myös kumppanin arki muuttuu suuresti. Elämänmuutoksen mukanaan tuomat ajatukset on hyvä käydä rauhassa läpi ulkopuolisen henkilön kanssa. 

Näin jokainen saa yhtäläisen mahdollisuuden jakaa ajatuksensa, kertoa huolistaan ja toisaalta myös jakaa ilontunteensa. Vanhemmat pääsevät paneutumaan kumppaninsa tunteisiin, eikä huolia tarvitse kantaa yksin, kun mielessä myllertävät asiat tulevat lausutuiksi ääneen.

Vauva-arki on raskasta, mutta päättyy yllättävän nopeasti 

Samalla kun valmistaudutaan saapuvan vauvan mukanaan tuomiin arjen muutoksiin, on hyvä muistaa, että vauva-arki kestää vain pienen hetken. Jotta jokaisesta ainutlaatuisesta päivästä saisi nauttia, on uskallettava hakea apua silloin, kun omat voimat eivät tunnu riittävän.

Uusi perheenjäsen mullistaa monta asiaa ja arki on raskasta. Tuoreiden vanhempien arki on täynnä uusia tilanteita ja uuden oppimista. Toisinaan saattaakin tuntua, että voimat eivät riitä eikä apua ole saatavilla.

Vaikealla hetkellä lyhytkin puhelu saattaa auttaa eteenpäin hetkellisestä epätoivosta. Olen puhelinsoiton päässä kellonajasta riippumatta. Tärkeintä on, että omista tunteistaan ja kokemuksistaan uskaltaa puhua avoimesti, jotta arvokkaista hetkistä vauvan kanssa jaksaa nauttia.


Voit lukea lisää: minkälaista apua perheet voivat itse hakea yksityisen neuvolan kautta  ja millaista on perheen oma synnytysvalmennus 


Videollani kerron, kuinka kotikäynneillä voidaan tukea koko perhettä raskaan lapsivuodeajan keskellä.

Kristiina Laakso

Kätilö

Olen erikoissairaanhoitaja ja kätilö. Perustin yksityisen äitiysneuvolatoiminnan Femedan lääkäriaseman tiloihin, jotta voin toimia yhteistyössä gynekologien kanssa ja työssäni hyödyntää monipuolisia laboratoriopalveluja. Koen olevani onnekas kun saan työskennellä nuorten perheiden kanssa. Jokainen raskaana oleva nainen ansaitsee odotusaikana yksilöllisen, asiantuntevan hoidon. Toivon, että asiakkaani tuntevat tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi vastaanottokäyntien päätteeksi. Lisätietoja palvelutarjonnasta ja hinnastosta verkkosivuiltani.