Lasten ja nuorten vammat ovat usein erilaisia kuin aikuisilla

26.08.2022

Nuori ikä ja joustavat nivelet suojaavat monelta vakavammalta tapaturmalta, mutta myös lapset altistuvat erilaisille vammoille. Tapaturman sattuessa vakavan nivelsidevaurion sijaan, lapsella voi olla kyse murtumasta. 

Onnettomuuden jälkeen on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla, jotta mahdolliset murtumat tai nivelvammat eivät jää hoitamatta.


Olen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Sillanpää. Tässä artikkelissa ja videolla, kerron lasten ja nuorten tapaturmista ja niiden hoidosta.Aikuisena pienikin liike voi aiheuttaa nivelsidevamman, mutta lapsilla nivelten rakenne on joustavampi

Lapsella nivelet ovat vielä elastisia ja kestävät kovempia iskuja kuin aikuisella. Yläraajojen nivelvammat ovat lapsilla harvinaisia. Aikuisille yleisiä olkapäävammoja, emme lapsilla näe juuri ollenkaan. Mikäli lapselle syntyy yläraajavamma, vaikka kaatuessa tai pudotessa, niin kyse on hyvin usein murtumasta.

Alaraajojen lievät vammat ovat puolestaan lapsilla usein samanlaisia kuin aikuisilla. Näen vastaanotollani usein polven tai nilkan vääntäneitä nuoria, joilla nivelvamma on syntynyt urheilun tai muun vapaa-ajan aktiviteetin parissa

"Sen sijaan vakavissa polvivammoissa lasten eturistiside ei katkea samalla tavalla kuin aikuisen, vaan irtoaa luusta."

Kun lapsella polvi leikin tai urheilun lomassa vääntyy, voi polvilumpio siirtyä pois paikaltaan ja rikkoa samalla polvilumpion tukinivelsiteet. Siitä kerron tarkemmin jutussa "Polvilumpion sijoiltaanmeno on lasten ja nuorten yleisin polvivamma". 

Näitä vammoja tavataan harvemmin aikuisiällä.

Lapsen eturistisidevamma on yleensä murtuma

Hoidan usein myös lasten eturistisidevammoja, joissa on kyse murtumasta. Lapsen eturistiside on vielä joustava ja polven vääntyessä nivelside ei katkea vaan irtoaa, niin että luusta lähtee pala. 

Pois paikaltaan karanneen luunpalan kiinnitän takaisin paikalleen tähystysleikkauksella. Toipumisaika on noin 6-12 viikkoa, joten huomattavasti lyhyempi kuin aikuisten eturistisidevammoissa.

Lasten ja aikuisten eturistisidevammoista kerron enemmän artikkelissani ja videossani "Eturistiside napsahtaa poikki, miten tulisi toimia?"

Vastaanotolle lähtemistä ei pidä pitkittää

Ortopedin vastaanotolle on tärkeää tulla, jos lapsen tai nuoren liikkuminen on vaikeaa. Tilannetta voi seurata kotona vaikkapa päivän tai kaksi, jos kipuja ei ole paljon, mutta hoitoon hakeutumisen kanssa ei pidä viivytellä. 

"Jos liikkuminen on vaikeaa tai lapsella on kovaa kipua, on oikea paikka päivystys."

Lasten ja nuorten tapaturmat saattavat vaatia leikkaushoitoa. Jos murtunut luu on hyvässä asennossa, kyseisen raajan hoidoksi riittää kipsaus. Luu saattaa kuitenkin olla huonossa asennossa, jolloin se on tarpeen korjata leikkauksella. Leikkauksen jälkeen kipsihoito kestää kahdesta kolmeen viikkoa.

Yksilöllinen jälkihoito on tärkeää

Jälkihoidon suunnittelussa on tärkeää katsoa kokonaistilannetta ja suunnitella kuntoutus yksilöllisesti. Toisinaan voi olla parasta jättää polvituet ja kyynärsauvat käyttämättä ja lähteä liikkeelle pian vamman jälkeen. Toisinaan tukea taas tarvitaan enemmän tai se voi olla jopa hyvän paranemisen edellytys.

Ensisijaisen tärkeää on leikkauksen jälkeen saada hyvää ohjausta. Kuntoutus tapahtuu fysioterapeutin toimesta. Vammasta toipuminen etenee nopeammin, jos jaksaa kuntouttaa. Etenkin alkuun hankalassa tilanteessa lapsi ja nuori tarvitsee kuntoutukseen tukea perheeltään sekä kokeneelta fysioterapeutilta.


Tutustu seuraaviin blogikirjoituksiini...

Petri Sillanpää

Ortopedi

Hoidan polvivaivoja ja -vammoja sekä muita alaraajan vaivoja. Erityisosaamisalueena polvilumpion sijoiltaanmeno, ristisidevammat ja polven moniligamenttivammat. Hoidan Tampereella laajalti lasten ja aikuisten alaraajaortopediaa, kuten virheasentoja ja kasvuikäisten polviongelmia. Teemme kansainvälistä kliinistä tutkimustyötä mm. polvilumpiokirurgiasta. Olen Suomen Polvi- ja Artroskopiayhdistyksen jasen ja nykyinen puheenjohtaja. https://polviyhdistys.fi Toimin kansainvälisissä luottamustehtävissä, mm. Euroopan Polviortopediakomitean jäsenenä. Lue lisää työstäni verkkosivuiltani  Seuraa mitä kirurgin työssä tapahtuu Instagram-tililläni Polvilumpio

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan verkkoajanvaruksen kautta.