Nuoren nivelkierukkavamma vaatii nopeaa leikkaushoitoa

16.08.2022

Olet varmaankin kuullut puhuttavan nivelkierukoista? Nivelkierukan repeämä onkin yksi yleisimmistä polvivammoista.

Olen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Sillanpää. Olen hoitanut lukuisia nivelkierukan repeämiä. 


Niiden hoito on kehittynyt paljon ja tässä artikkelissa ja videollani kerron, kuinka nivelkierukan repeämä tulee hoitaa. Videollani kerron enemmän nivelkierukkavammojen hoidosta ja esittelen kuvien avulla, miltä nivelkierukka polvessa näyttää.



Nuoren traumaperäinen nivelkierukan repeämä vaatii nopeaa leikkaushoitoa

Nivelkierukka on puoliympyrän muotoinen rakenne, joka reunustaa polvea. Polviniveltä kehystävä rakenne tukevoittaa ja vaimentaa iskuja. 

Nivelkierukka on vahvimmillaan teini-iässä ja silloin kierukan repeämät ovatkin harvinaisia. Nivelkierukka saattaa kuitenkin revetä missä iässä tahansa. Jos repeämä on laaja ja traumaperäinen, se tulee korjata tähystysleikkauksella.

Leikkaus tulee tehdä melko pian vamman jälkeen. Kävelykyky palautuu nopeasti, mutta urheilemaan pääsee vasta muutaman kuukauden päästä, kun nivelkierukan rakenne on lujittunut.

Iäkkäämmillä repeämän taustalla on yleensä rappeuma

Vastaanotolleni tulee usein myös iäkkäämpiä potilaita, joilla nivelkierukan repeämä on yleensä rappeumaperäinen eli degeneratiivinen. Nuorena joustava nivelkierukka heikkenee ikääntymisen myötä mekaanisilta ominaisuuksiltaan ja sen vesipitoisuus vähenee. Rappeumaperäisen nivelkierukkarepeämän voi aiheuttaa esimerkiksi vain lumen kolaaminen. Se voi revetä myös omia aikojaan, vaikka kyykistyessä.

Kipu ei ole yhtä kovaa kuin esimerkiksi eturistisiteen katketessa, mutta polvessa voi tuntua kipua ja käveleminen voi vaikeutua. Polvi voi myös turvota

"Polvi paranee usein kuukausien aikana itsestään, ilman leikkaushoidon tarvetta." 

Mutta kipeän polven kanssa ei pidä jäädä yksin kotiin, vaan hakeutua ortopedin vastaanotolle, jotta vamman syy voidaan selvittää.

Ortopedi päättää hoidon kokonaistilanteen perusteella

Vaurion toteaminen vaatii aina magneettikuvauksen. Tunnistan kuvista onko kyseessä rappeumaperäinen vaurio vai ei. Myös iäkkäämmillä nivelkierukkavaurio saattaa olla harvinaisempi, laaja ns. kassinkahvarepeämä, jolloin kierukkakudos on pois paikoiltaan ja leikkaushoito voi olla tarpeen.

Teen päätöksen oikeasta hoidosta aina kokonaiskuvan perusteella yksilöllisesti. Polven tähystysleikkauksia tehtiin aiemmin huomattavasti enemmän kuin nykyään.  Historiallisesti kaikki rappeumaperäiset nivelkierukan repeämät hoidettiin leikkaushoidolla. Nivelkierukkaa saatettiin myös poistaa kokonaan. 

Tiedämme kuitenkin tutkimustuloksista, että näistä leikkauksista saattaa olla jopa haittaa polvelle. 

"Rappeumaperäinen nivelkierukkarepeämä ei yleensä leikkaushoitoa vaadi."

Polven kuntoutus ilman leikkausta saattaa tuntua pitkältä. Kannustan kuitenkin potilaitani luottamaan siihen, että polvi paranee kyllä, vaikka se ottaa aikansa. Kuntoutus tehdään asiantuntevan fysioterapeutin johdolla ja liikkeellä pysyminen on tärkeää.


Tutustu seuraaviin blogikirjoituksiini...

Petri Sillanpää

Ortopedi

Hoidan polvivaivoja ja -vammoja sekä muita alaraajan vaivoja. Erityisosaamisalueena polvilumpion sijoiltaanmeno, ristisidevammat ja polven moniligamenttivammat. Hoidan Tampereella laajalti lasten ja aikuisten alaraajaortopediaa, kuten virheasentoja ja kasvuikäisten polviongelmia. Teemme kansainvälistä kliinistä tutkimustyötä mm. polvilumpiokirurgiasta. Olen Suomen Polvi- ja Artroskopiayhdistyksen jasen ja nykyinen puheenjohtaja. https://polviyhdistys.fi Toimin kansainvälisissä luottamustehtävissä, mm. Euroopan Polviortopediakomitean jäsenenä. Lue lisää työstäni verkkosivuiltani  Seuraa mitä kirurgin työssä tapahtuu Instagram-tililläni Polvilumpio

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan verkkoajanvaruksen kautta.