Polvilumpion sijoiltaanmeno on lasten ja nuorten yleisin polvivamma

18.08.2022

Kun lapsen polvi leikin tai urheilun lomassa vääntyy, voi polvilumpio siirtyä pois paikaltaan ja rikkoa samalla polvilumpion tukinivelsiteet. Polven sijoiltaanmeno on lasten ja nuorten yleisin polvivamma. 

Vääntynyt polvi tulee magneettikuvata, jotta vauriot saadaan selville. Mikäli polvessa on nivelruston tai luun murtumia, se tulee leikata.


Olen Petri Sillanpää, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Kerron tässä artikkelissa ja videolla polvilumpion sijoiltaanmenon hoidosta. Videolla näytän myös piirrettyjä kuvia.

Erillisessä artikkelissa kerron yleisesti "Lasten ja nuorten erilaisista tapaturmista ja vammoista".



Polvilumpion sijoiltaanmeno rikkoo nivelsiteet

Kun lapsen tai nuoren polvi äkillisesti vääntyy, voi polvilumpio siirtyä pois paikaltaan ja rikkoa samalla polvilumpion tukinivelsiteet. Tilanne on nopea ja yleensä lumpio palaa takaisin paikalleen välittömästi. Polvilumpio voi kuitenkin joissain harvinaisissa tapauksissa jäädä jumiin polven sivuun. Tilanne on kivulias ja vaatii yleensä ensihoidon soittamisen paikalle.

Polvilumpion sijoiltaanmeno ei aina tarkoita merkittävää tukirakenteiden rikkoutumista. Ja vaikka tukinivelsiteissä olisi vaurioita, niin tilanne ei yleensä vaadi päivystysleikkausta. Mutta polvi on syytä tutkia pian onnettomuuden jälkeen. Magneettikuvista näen, millainen vaurio polveen on syntynyt ja suunnittelen hoidon sen perusteella.

Murtunut polvi pitää leikata

Sijoiltaanmeno voi aiheuttaa nivelsiteiden vaurioiden lisäksi liitännäisvammoja, kuten murtumia. Mikäli polvessa on nivelruston tai luun murtumia, se tulee leikata. 

"Leikkauksen teen yleensä noin viikko onnettomuuden jälkeen, kun polven turvotus on laskenut."

Leikkauksesta toipuminen kestää muutaman kuukauden. Kyynärsauvoilla tulee liikkua kolmesta neljään viikkoa, jonka jälkeen voi aloittaa kävelyharjoittelun. Urheilemaan pääsee noin kolmen kuukauden päästä.

Polvilumpion sijoiltaanmenon taustalla saattaa toisinaan olla polvinivelen poikkeava rakenne. Melko usein joudun korjaamaan poikkeavan rakenteen leikkauksen yhteydessä, jotta vamma ei uusiudu. Meistä jokaisen polvinivel on erilainen, joten hoito tulee suunnitella aina yksilöllisesti.

Nuoren kannustaminen kuntoutuksessa on tärkeää

Lapsi tai nuori saa liikuttaa polvea heti leikkauksen jälkeen ja liikkuminen tapahtuu kyynärsauvoilla tukien. Fysioterapeutti on mukana kuntoutuksessa ja itse tarkistan tilanteen vastaanotollani yhden tai kahden kuukauden jälkeen. Pyrin kannustamaan lasta tai nuorta kuntoutuksessa, sillä lihasten aktivointi on kuntoutumisessa todella tärkeää.


Polvea voi seurata kotona, jos sen kanssa pystyy toimimaan

Näen toisinaan tilanteita, joissa polvi toimii lumpion sijoiltaanmenon jälkeen kohtuullisesti. Tällöin tilannetta voi hyvin seurata kotona ja tulla vastaanotolle, jos polvi ei lähde paranemaan. Myös näissä tapauksissa on tärkeää kartoittaa tilanne tarkkaan. Otan magneettikuvat ja kokonaistilanteen perusteella, tutkimustietoon pohjaten teen arvion siitä, millainen paranemisennuste on.


Tutustu seuraaviin blogikirjoituksiini...

Petri Sillanpää

Ortopedi

Hoidan polvivaivoja ja -vammoja sekä muita alaraajan vaivoja. Erityisosaamisalueena polvilumpion sijoiltaanmeno, ristisidevammat ja polven moniligamenttivammat. Hoidan Tampereella laajalti lasten ja aikuisten alaraajaortopediaa, kuten virheasentoja ja kasvuikäisten polviongelmia. Teemme kansainvälistä kliinistä tutkimustyötä mm. polvilumpiokirurgiasta. Olen Suomen Polvi- ja Artroskopiayhdistyksen jasen ja nykyinen puheenjohtaja. https://polviyhdistys.fi Toimin kansainvälisissä luottamustehtävissä, mm. Euroopan Polviortopediakomitean jäsenenä. Lue lisää työstäni verkkosivuiltani  Seuraa mitä kirurgin työssä tapahtuu Instagram-tililläni Polvilumpio

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan verkkoajanvaruksen kautta.