Kun polvi vääntyy, on paras apu ortopedin vastaanotolla

08.08.2022

Polvivamma ja polven tapaturman ensihoito-ohjeet?

Polvivammat ovat erittäin yleisiä ja hoidan niitä päivittäin vastaanotollani. Ne syntyvät niin töissä kuin harrastuksissa ja kotimatkalla. 

Olen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Sillanpää ja tässä artikkelissa ja videollani kerron teille polvivammojen synnystä ja oikeaoppisesta hoidosta.


Videollani kerron lisäksi päivitetystä ensihoito-ohjeesta. Erillisissä artikkeleissa ja videoissa, voit tutustua tarkemmin eturistisiteen, takaristisiteen sekä polvilumpion hoitoon ja leikkaukseen tai lasten ja nuorten tapaturmien ja vammojen hoitoon.Polven kivun syy on tärkeää selvittää

Polvivamma syntyy usein kaatuessa, kun polvi vääntyy. Kun potilas saapuu vastaanotolleni kipeän polven kanssa, selvitän ensimmäisenä kivun syyn.

Polvikipu kertoo yleensä sen, kuinka nopeasti lääkärin vastaanotolle on tarpeen lähteä. Jos polvi kestää kävelyn eikä kivut ole kovia, voi tilannetta aluksi tarkkailla kotona.

Polven ensiapuna "rauhaa ja rakkautta"

Jos polvi kestää liikuttelua ja sille pystyy varaamaan painoa, voi tilannetta tarkkailla kotona. Tutun kylmän, kohon ja kompression (KKK-ohje) sijasta nykyään suositellaan kansainväliseen tutkimukseen perustuvaa PEACE & LOVE -ohjeistusta.

Oheisella videolla kerron tarkemmin, mistä sanoista uusi PEACE & LOVE -ohjeistus tulee ja mitä se käytännössä tarkoittaa.

Lapsi ja nuori haluaa palata pikaisesti liikunnan pariin

Vamman syntyessä voi liikuntaharrastuksen jättäminen tauolle olla etenkin liikkuvaiselle lapselle tai nuorelle kova paikka. Jotta paluu rakkaan harrastuksen pariin tapahtuisi mahdollisimman nopeasti, on tärkeää hakeutua pian osaavan ortopedin vastaanotolle.

Teen diagnoosin aina polvea tarkkaan tutkien. Liikuttelen polvea edestakaisin ja pyydän myös potilasta iästä riippumatta liikuttelemaan polvea itse. 

"Jos polven liikuttaminen ei onnistu, se tulee kuvata. Röntgenkuvasta selviää murtumat ja magneettikuvassa näkyy kaikki vammat."

Polvea ei yleensä ole tarpeen kuvata välittömästi, vaan riittää että se kuvataan lähipäivien aikana.

Hoito määräytyy polvivamman mukaan

Kun polvi on kuvattu ja olen itse polvea tutkiessa selvittänyt mikä siellä on mennyt rikki, aloitetaan polven hoito. Polvessa voi olla esimerkiksi nivelsidevaurio, rustopinnan vaurio tai kierukoiden vaurio. Nämä kaikki vaativat omanlaisensa hoidon, jonka suunnittelen yksilöllisesti jokaiselle potilaalle.

Valtaosa tilanteista on onneksi sellaisia, että polvessa ei ole hajonnut mitään vaan polvi on yksinkertaisesti vääntynyt ja kipeytynyt. Myös se on tärkeä tieto, että polvessa ei ole mitään pahemmin rikki.

Petri Sillanpää

Ortopedi

Hoidan polvivaivoja ja -vammoja sekä muita alaraajan vaivoja. Erityisosaamisalueena polvilumpion sijoiltaanmeno, ristisidevammat ja polven moniligamenttivammat. Hoidan Tampereella laajalti lasten ja aikuisten alaraajaortopediaa, kuten virheasentoja ja kasvuikäisten polviongelmia. Teemme kansainvälistä kliinistä tutkimustyötä mm. polvilumpiokirurgiasta. Olen Suomen Polvi- ja Artroskopiayhdistyksen jasen ja nykyinen puheenjohtaja. https://polviyhdistys.fi Toimin kansainvälisissä luottamustehtävissä, mm. Euroopan Polviortopediakomitean jäsenenä. Lue lisää työstäni verkkosivuiltani  Seuraa mitä kirurgin työssä tapahtuu Instagram-tililläni Polvilumpio

Ajan vastaanotolleni voit varata Pihlajalinnan verkkoajanvaruksen kautta.