Vyöhyketerapeuttinen hoito auttaa käynnistämään synnytyksen

10.05.2022

Vyöhyketerapeuttisessa ajattelussa kaikki kehon alueet heijastuvat korviin, käsiin ja jalkapohjiin. Hoitamalla näitä alueita voimme stimuloida synnytyksen alkua. 

Hoito voidaan toteuttaa raskausviikosta 39+0 eteenpäin. Ennen synnytyksen stimulointia, voit käydä rentouttavassa raskaushieronnassa, joka omalta osaltaan valmistelee kehoa lähestyvään synnytykseen.


Olen äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Janna Rosenqvist ja tässä artikkelissa ja videolla kerron, kuinka synnytystä voidaan stimuloida vyöhyketerapian avulla.Vyöhyketerapeuttisen hoidon tavoitteena on kokonaisvaltainen rentoutus

Vyöhyketerapeuttisen synnytyksen stimuloinnin tavoitteena on korvista, jalkapohjista ja käsistä alkavan hoidon avulla rentouttaa koko keho ja mieli. Hoito sisältää myös kevyttä hierontaa. Hoidon tehokkuuteen synnytyksen käynnistyksessä vaikuttaa se, kuinka valmis vauva ja keho on synnytykselle.

Mikäli synnytystä enteileviä tuntemuksia on ollut paljon, on vyöhyketerapeuttisella hoidolla mahdollista tukea ja vahvistaa niitä entisestään. Vaikka tuntemuksia ei olisi ollut, valmistaa hoito kehoa lähestyvään synnytykseen.

Toisinaan yksi vyöhyketerapeuttinen hoitokerta riittää stimuloimaan supistuksia, mutta jotkut tulevat hoitoon kaksikin kertaa. Hoidon jälkeen kestää yleensä muutama vuorokausi, että kehossa alkaa tapahtua muutoksia. 

"Mikäli hoito ei tunnu yhdellä kerralla auttavan, voidaan se toistaa muutaman päivän jälkeen."

Lempeä raskaushieronta rentouttaa ja valmistelee kehoa synnytykseen

Ennen synnytyksen stimulointia suosittelen käymään raskaushieronnassa. Hyötyjä synnytykseen voit raskaushieronnasta saada esimerkiksi kehon ja mielen rentouttamiseen sekä lihasjännitysten helpottamiseen. Suosittelen valmistelemaan kehoa ja mieltä tulevaan synnytykseen ihanan hellällä ja rentouttavalla hieronnalla. 

Voit lukea lisää raskaushieronnasta ja katsoa videoni tästä.

Raskausfysioterapian avulla voidaan lievittää monia odotusajan fysiologisten muutosten aiheuttamia ongelmia. Tutustu aiheeseen tästä.


Janna Rosenqvist

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti

Äitiyden myötä halusin erikoistua lantionpohjan ja sen toimintahäiriöihin sekä äitiysfysioterapiaan. Hoidoista ja taustastani kerron lisää facebook-tililläni ja instagramissa .

Olen tällä hetkellä äitiyslomalla. Kun palaan takaisin töihin, jatkan vastaanottoani Helsingin keskustassa Femedan gynekologisella erikoislääkäriasemalla ja Lauttasaaressa äitien ja vauvojen hoitoon erikoistuneessa hoitolassa Organic spirit.