Raskaushieronta rentouttaa mieltä ja kehoa

14.05.2022

Raskauden aikana elimistössä tapahtuu paljon, niin henkisiä kuin fyysisiä muutoksia. Raskaudenajan hieronta vähentää stressiä ja auttaa tulevaa äitiä rentoutumaan. 

Henkisen hyvinvoinnin lisäksi, juuri odottaville äideille suunniteltu hierontamuoto, helpottaa fysiologisten muutosten aiheuttamia ongelmia.


Olen äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Janna Rosenqvist ja tässä artikkelissa ja videolla, kerron millaista on raskaushieronta. 


Raskausajan fysioterapiasta kerron toisessa artikkelissani ja kuinka siitä saat apua niin turvotukseen, virtsankarkailuun kuin liitoskipuihinkin.


Äitiyshieronta sopii lähes kaikille

Hieronta on lempeää ja siinä keskitytään niihin kohtiin, joihin tuleva äiti toivoo. Hieronnassa käytetään apuna asentotyynyä, jonka avulla hoidan kylkimakuuasennossa tai puoli-istuvassa asennossa asiakkaan voinnista riippuen. Hieronta rentouttaa kehoa ja lisää mielihyvähormonin määrää.

"Hierontaan voit tulla missä vaiheessa raskautta tahansa ja se sopii lähes kaikille."

Mutta mikäli sinulla on kuumetta, raskauden aikana on ollut verenvuotoa tai muita komplikaatioita, sinulla on supistuksia tai raskausmyrkytys, ei raskaushieronta ole ajankohtainen hoito. Ihanan rentouttavan kokemuksen lisäksi raskausajan hieronnalla voit saada apua myös moniin vaivoihin.

Kyljellään nukkuminen kipeyttää lonkat

Raskauden edetessä kehossa tapahtuu paljon erilaisia fysiologisia muutoksia, jotka voivat odotusaikana aiheuttaa haasteita tulevalle äidille.

Hieronnalla voidaan helpottaa esimerkiksi kipeytyneitä lonkkia, joiden kireyden taustalla on usein kyljellään nukkuminen ja raskauden aiheuttamat asentomuutokset. Hieronnalla lonkan aluetta, lantiota, selkää ja alaraajoja saadaan rentoutettua.

"Hieronnalla tehostetaan imunestekiertoa (lymfa), joka helpottaa mahdollista turvotusta." 

Lisäksi myös verenkierto vilkastuu, jolloin hapen saanti ja kuona-aineiden poistuminen tehostuu sekä äidillä että sikiöllä.

Teen hieronnan ohella myös raskausajan fysioterapiahoitoja. Niiden avulla voin vielä tehokkaammin helpottaa monia odotusajan fysiologisten muutosten aiheuttamia ongelmia. Tutustu aiheeseen tästä.

Raskaushieronta valmistelee kehoa synnytykseen

Hierontaan voi tulla myös juuri ennen synnytystä tai lasketun ajan jälkeen. Suosittelen valmistelemaan kehoa ja mieltä tulevaan synnytykseen ihanan hellällä ja rentouttavalla hieronnalla. Suosittelen käymään raskaushieronnassa ennen synnytyksen stimulointihoitoa.

Teen myös synnytyksen stimulointia vyöhyketerapian avulla. Aiheeseen voit tutustua toisessa blogiartikkelissani ja videossani.


Videollani kerron lisää raskaushieronnasta.

Janna Rosenqvist

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti

Äitiyden myötä halusin erikoistua lantionpohjan ja sen toimintahäiriöihin sekä äitiysfysioterapiaan. Hoidoista ja taustastani kerron lisää facebook-tililläni ja instagramissa

Olen tällä hetkellä äitiyslomalla. Kun palaan takaisin töihin, jatkan vastaanottoani Helsingin keskustassa Femedan gynekologisella erikoislääkäriasemalla ja Lauttasaaressa äitien ja vauvojen hoitoon erikoistuneessa hoitolassa Organic spirit.